Blog

Späť na všetky články

Cez rok makáme, v lete vzdelávame deti na Letnom sústredení v elektronike

Letné sústredenie v elektronike (LSTME) bolo aj v roku 2021 obrovským zážitkom. Počas dvoch týždňov na Orave naši lead developeri Ahmed, Valter a Mišo spoločne s dobrovoľníkmi z celého Slovenska dobrovoľne mentorovali 40 budúcich nádejných developerov.

Účastníci sústredenia sa zdokonalili v nasledujúcich činnostiach: v robotike, základoch Linuxu, elektronike, HTML / CSS / JS, vo fotografii, flash 2D animácii, 3D tlači alebo aj v základoch React-u / Next.js.

Kľúčové aktivity LSTME 2021 boli v týchto oblastiach:

  1. Skonštruovali sme robotov, ktorých sme po celý čas vylepšovali.
  2. Programovali sme ich tak, aby išli po čiare "Line follower". Niektorí účastníci sústredenia dokonca programovali aj riešenie bludiska.
  3. V Line follower sme zorganizovali súťaž najlepších, počas ktorej mal robot sledovať čiaru

Ako po každý rok, aj tentokrát sme spravili súťaž v HiFi Rallye, ktorá má takmer 40 ročnú tradíciu. Počas súťaže sme vytvorili 10 stanovísk, ktoré počas 4 hodín otestovali všetko, čo sa účastníci sústredenia mohli tento rok naučiť.

A aby bolo letné sústredenie maximálne efektívne, pridali sme ešte ďalšie dobrovoľné projekty:

LED hracia kocka s TTL, Železničný blikač, Tvorba polovečerného filmu v Blenderi, Automatická nočná lampička SMD, Telemetria pre robota v Pythone, Derivácie - teória a príklady použitia derivácii, Počítanie trojuholníkov od Pytagora po goniometrické funkcie, Fotografia s umelým svetlom, Paralelné spracovanie obrazu (CUDA, C++), Princípy konštrukcie impulzných zdrojov s MCU a Steam Index VR.

Spätná väzba od detí na seba nenechala dlho čakať. Jeden z účastníkov nám prezradil: "Na tomto sústredení som bol už viackrát ale stále som sa naučil niečo nové. Prístup vedúcich je podľa mňa na nezaplatenie, vidno že sú v tom dobrí, a vedia to aj dobre podať. Za 2 týždne sa tu totiž človek naučí neskutočné množstvo nových a potrebných informácií. Mnohé z nich som využil počas roka na vlastné elektronické projekty. Povedal by som, že je to omnoho lepšie ako škola 😀. Avšak toto nie je jediná časť LSTME. Spoznať sa s ostatnými ľuďmi ktorí majú rovnaké záujmy je úžasné a s mnohými z nich som v kontakte aj počas roka. Taktiež sa tu aj športuje, čo sa mi páči nakoľko som športovec."

Sme veľmi radi, že sme mohli opäť dobrovoľne prispieť k rastu mladých talentov vo sfére programovania, elektroniky a robotiky.

Tešíme sa na LSTME 2022!

Autor článku: Ahmed Al Hafoudh

Ahmed Al Hafoudh

Plánujete aplikáciu?